DİSPERSİYON BOYARMADDELER İLE POLYESTERİ BOYAMA / DERS PLANI-3



DİSPERSİYON BOYARMADDELER İLE POLYESTERİ BOYAMA DERS PLANI


TEKSTİL TEKNOLOJİSİ ALANI
MODÜL ADI :
Sentetikleri Boyama
SINIF DÜZEYİ:
11.Sınıf
DERSİN ADI
DİSPERSİYON BOYARMADDELER İLE POLYESTERİ BOYAMA
ÖĞRENCİ TANIMLAMASI:
Meslek liselerinin Tekstil Teknolojisi Bölümü Boyama alanı seçmiş olan öğrencilerinden oluşur.Maksimum 12 kişilik sınıflardan meydana gelmektedir.
DERSİN İÇERİĞİ :
Polyester ve polyesteri boyamada etkili olan dispersiyon boyarmaddeleri tanımaktır.
DERSİN AMACI:
Öğrenciye bu plan ile polyesterin dispersiyon boyarmaddeler ile nasıl boyandığının öğretilmesi amaçlanmaktadır.
HEDEF DAVRANIŞLAR :
Öğrenci;
  • · Polyesteri hatırlayarak boyamaya etki eden yönlerini bilir
  • ·  Dispersiyon boyarmaddelerin genel özelliklerini bilir.
  • ·  Dispersiyon boyarmaddeleri ile boyamaya etki eden faktörleri bilir

DERS SÜRESİ:
40 DK
KULLANILAN YÖNTEMLER :
Sunuş Yoluyla Anlatım
ARAÇLAR :
Ders modülü, defter,kalem,akıllı tahta




1.DİSPERSİYON BOYARMADDELER İLE POLYESTERİ BOYAMA


     ‘ Polyester sentetik lifler içerisinde ülkemizde ve dünyada en çok üretilen sentetik liftir.            Polyester lifleri, diğer sentetik lif türleri gibi sentez yolu ile elde edilen polimerlerden imal    e  edilir. Sentetik liflerin yapısını oluşturan polimer maddeler, doğada bulunmayıp ancak      p    petrol veya kömürün ayrımsal damıtılmasından elde edilir. Elde edilen uygun polimer        m maddeler, eğirme yöntemleri ile sentetik lif hâline getirilir.
          Polyester lifinin boyanması güçtür. Çünkü;
  • ·         Polyester liflerinin yapısında kristalin bölgeler fazla, amorf bölgeler azdır. Buda lifte sıkı bir kristalize yapı oluşturur.
  • ·         Yapısında hidrofil gruplarının bulunması nedeniyle yüksek hidrofobik karaktere sahiptir.Çok düşük nem oranına sahiptir, su çekmez.
  • ·         Polyester lifinin yapısında boyarmadde ile kimyasal bağ yapacak fonksiyonel gruplar yoktur.



1.1.Dispersiyon Boyarmaddeler
 Polyester liflerinin boyanmasında en çok kullanılan boyar madde, dispers boyar maddelerdir. Dispers boyar maddeleri, polyester lifleri üzerinde uygun haslık değerlerine ve yeterli renk paletine sahiptir. Piyasada sıvı veya toz hâlinde bulunur.

                          

         

Dispers boyar maddelerin suda çözünmesi diğer suda çözünen boyar maddelerin çözünmesi gibi bilinen anlamda değildir. Dispers boyar madde, polyesterin boyanması esnasında banyoda süspansiyon hâlinde bulunur. Yani boyar madde molekülleri banyo içinde çözünmeden asılı olarak kalır. Pigment boyalar gibi suda tamamıyla çözünmez durumda değildir. Dispers boyar maddeler üretilmeye başlandığında önceleri küçük moleküllü olanları bulunmaktaydı ve bunların haslıkları düşüktü. Teknolojinin gelişmesi ile yüksek haslıkları olan daha büyük moleküllü dispers boyar maddeler üretildi.

Piyasada üç ana dispers boyar madde türü vardır.
·         Küçük moleküllü dispers boyar maddeler: Bu boyar maddelerle çektirme yöntemiyle boyama yapılır.
·         Orta moleküllü dispers boyar maddeler: Çektirme, bazen termosol yöntemi ile boyama yapılır.
·         Büyük moleküllü dispers boyar maddeler: Genellikle termosol yöntemi uygulanır. Bazen çektirme yönteminde de kullanır.

   Dispers boyar maddelerin lif üzerine tutunma hızları (adsorpsiyon hızı) 80 C’nin altında camlaşma noktasının altında yani çok düşüktür. 85 C’den itibaren adsorpsiyon hızı artmaya başlar ve 100 C’nin üzerinde ise sürekli yükselir.
   Dispers boyarmadde seçimi yapılacak boyamanın kalitesini doğrudan etkileyen faktörlerden biridir. Bunun için kombinasyon boyamalarda kullanılan boyar maddelerin birbiriyle uyumlu olması gerekir. Reçeteyi oluştururken kullanılacak boyar maddelerin üretici firma kataloglarındaki boyar madde çekim eğrileri, haslık değerleri gibi boyama kalitesini doğrudan etkileyen unsurları birbiri ile aynı olan boyar maddeler seçilir.


1.2. Dispersiyon Boyar Maddeleriyle Polyesterin Boyanması

   Dispers boyar maddenin polyester liflerine karşı afinitesi oldukça yüksektir. Fakat elyaf içine difüzyonu oldukça yavaştır. Dispers boyar maddelerin dengede iken polyestere çekimleri oldukça iyidir. Dengeye varmak için gerekli olan süre çok uzun olduğundan bu koşullar altında boyama yapmak pratik değildir. Normal basınç altında ve 100 ºC’ye (maksimum) kadar çalışan cihazlarda difüzyon hızı yüksek olan küçük moleküllü boyar maddelerle açık ve orta şiddette boyama yapmak mümkündür.

  Boyama hızının çok yavaş olması nedeniyle düzgün boyama elde edilir. Elyaf içine difüzyon zor olduğu gibi elyaf içine nüfuz etmiş boyar maddenin elyaf dışına çıkması da zor olduğundan yaş haslıkları çok iyidir.

  Polyester lifinin elde edilmesi esnasında lif makro molekülleri sıkı kristalin yapı oluşturur. Boyar madenin lif içine difüzyonuna olanak verecek amorf bölgelerin kristalin alanlara oranla düşük olması, polyesterin normal şartlarda boyanmasında zorluklar ortaya çıkarır. Bu nedenle dispers boyar madde ile polyesterin boyanması için sıkı lif yapısının açılıp boyar maddenin lif içine gireceği gözeneklerin açılması gerekir. Bu açılma genellikle aşağıdaki şekillerde yapılır.

·         Yüksek ısı ve su ile gevşetme
·         Yüksek ısı ile gevşetme
·         Yardımcı madde ile gevşetme



ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME SORULARI

1) Polyester neden zor boyanır?


2 ) Aşağıda cümlelerin başında boş bırakılan parantezlere, cümlelerde verilen bilgiler doğru ise D, yanlış ise Y yazınız.
(  ) Polyester en fazla nem çeken liftir
(  ) Polyesterde amorf  bölgeler oldukça yoğundur.
(  ) Polyester, hidrofil karaktere sahiptir.



DEĞERLENDİRME KRİTERLERİ

Derse Katılım :  %20
Derse uyum sağlama :%20
Derse hazırlıklı gelme : %30
Soruları cevaplandırabilme : %30







Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DOKUMA KUMAŞ ANALİZİ-II / DERS PLANI VE MATERYAL TASARIMI-7

DİMİ ÖRGÜSÜ VE DOKUMA KUMAŞ ANALİZİNE GİRİŞ / DERS PLANI-5

DOKUMA KUMAŞ ANALİZİ-I / DERS PLANI-6